Gdzie powinno być najczyściej? W kuchni

Dodane: 17-09-2016 14:02
Gdzie powinno być najczyściej? W kuchni smary spożywcze

Chemikalia domowe

Nadmiar chemii szkodzi ? o tym chyba wie każdy, jednak mało kto tak naprawdę coś z tym robi. Nadmiar używania fosforanów ułatwia rozprzestrzenianie się glona w wodzie, substancje zapachowe powodują podrażnienia skóry.

Przy używaniu współczesnej chemii domowej należy zachować środki ostrożności: gumowe rękawice to absolutna podstawa. Należy też pamiętać, aby każdą powierzchnię mytą chemikaliami dokładnie spłukać lub wytrzeć szmatką z wodą, aby nie pozostawić środka czyszczącego na powierzchni. Ma to szczególne znaczenie zwłaszcza przy posiadaniu małych dzieci.


Uważajmy na podrażnienia!

Musimy być świadomi tego, że każdy rodzaj chemii, czy to w kosmetykach czy też w środkach czystości, może wpłynąć na nasze zdrowie. Jeżeli używanie jakiegoś specyfiku powoduje takie objawy jak podrażnienia, swędzenie lub inne niepokojące objawy należy rezygnować z używania takiego środka. Przy sprzątaniu zachowajmy wszelkie środki ostrożności- oczywiście nie dotyczą one ekologicznych środków, takich jak ocet czy sok z cytryny. Takie środki mimo nieprzyjemnego zapachu nie powinny wyrządzić nam żandnej szkody.


O środkach do czyszczenia wyposażenia kuchni

Nie można czyścić dowolnymi detergentami sprzętu i wyposażenia, który ma kontakt z żywnością. Właściwości bakteriobójcze to nie wszystko, bardzo ważna jest nietoksyczność. Nie bez powodu nie myjemy naczyń domestosem, tylko używamy specjalnego biodegradowalnego płynu. Jest dużo specjalnych środków, które są nietoksyczne, ale wykazują działanie bakteriobójcze. Bardzo ważne jest utrzymanie w odpowiedniej czystości noży i desek, które mają kontakt z mięsem - najgorsze bakterie bytują własnie na resztkach z mięsa. Ważna sprawa - jesli odkamieniamy czajnik, używajmy środków do tego przeznaczonych, ponieważ w tym wypadku bardzo łatwo o wypadek.